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DATE: October 17, 2016 
 
TO: Members, Study Committee on the Preservation of Burial Sites 

 
The Honorable Amy Loudenbeck, Chair 
The Honorable Robert Brooks, Vice-Chair 

 
FROM: Nate Yahn, Legislative Advisor 

Wisconsin Department of Transportation 
 
SUBJECT: Suggested Modifications to Wis. Stat. § 157.70 (Burial Sites Preservation) 
 
 
The Wisconsin Department of Transportation (WisDOT) would like to provide committee 
members with some suggested modifications to the existing burial sites preservation 
law under s. 157.70, Stats., as the committee continues its work reviewing and 
discussing potential changes to the various procedures and requirements specified 
under current law. 
 
WisDOT recognizes the significance of the state’s rich historic heritage.  It is important 
to achieve an appropriate balance between cultural resource stewardship and the 
desire for timely and low-cost delivery of projects in Wisconsin.  Since the provisions of 
s. 157.70, Stats., first took effect beginning in 1987, the department has been fully 
committed to the successful compliance of its existing statutory obligations set forth in 
state law. 
 
For the committee’s first meeting held on August 2, 2016, the department was asked to 
present information on its existing policies and procedures regarding burial sites, and to 
also provide the committee with some suggested revisions to current law.  At that 
meeting, WisDOT subject matter experts shared some of their expertise and past 
experiences in the area of burial site preservation, and had mentioned a few possible 
modifications to certain aspects in state law governing the preservation of burial sites in 
Wisconsin. 
 
In follow-up to the August 2, 2016 committee meeting, the department would like to 
submit for consideration the following modifications under s. 157.70, Stats., relating to 
burial sites preservation. 
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Proposed Modifications – Burial Sites Preservation Law 
 

 Define the term “burial”, rather than “burial site”, as any place where human 
remains are buried. 
 

 Redefine “burial site” to mean any place where human remains are buried and 
which is located within the boundaries of an area identified in the catalog, 
recorded with the register of deeds, listed on the inventory of historical places, or 
specified on a map or plat. 
 

 Modify the existing definition of “disturb” in s. 157.70(1)(e), Stats., to exclude 
activities that do not cause a disturbance to the surface or subsurface 
characteristics of the existing aggregate material. 
 

 Create in s. 157.70, Stats, the following two definitions: 
o “Permit” includes funded, permitted, licensed, or approved by the owner or 

the director. 
o “Notify” means communication delivered by telephone, letter, electronic 

mail, or any other electronic means. 
 

 Specify in s. 157.70(2)(a), Stats., that the director of the historical society shall 
consult with the person who owns or leases land on which a burial site is located, 
in the event a burial site is in immediate threat of disturbance not in accordance 
with the existing procedures for uncataloged and cataloged burial sites specified 
under s. 157.70(4) and (5), Stats. 
 

 Remove the existing requirement in s. 157.70(2)(a), Stats., that the director of the 
historical society provide written notification for when a burial site or contiguous 
land is cataloged. 
 

 Remove the existing requirement in s. 157.70(2)(d), Stats., that the director of the 
historical society provide for and publicize a telephone service for any person in 
this state to call when reporting a discovery or disturbance of a burial site, and 
instead require that the director provide for and publicize the manner in which a 
person can notify the director. 
 

 Repeal the existing requirement in s. 157.70(2)(f), Stats., for the director of the 
historical society to assist owners in identifying the persons to be notified from 
the registry. 
 

 Expand the meeting requirement of the burial sites preservation board specified 
in s. 157.70(2m)(a), Stats., to also include during the event of an emergency. 
 

 Specify that existing infrastructure improvements, which do not disturb the 
human remains in a burial site or the surface characteristics of a burial site, are 
also not prohibited under s. 157.70(2r), Stats. 
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 Under s. 157.70(4), Stats., relating to procedures for uncataloged burial sites, 
allow any person who intends to cause or permit any activity which in any way 
might disturb a burial site which is not cataloged or the land contiguous to a 
burial site which is not cataloged to apply to the director of the historical society 
for a permit to disturb the burial site or the land.  The application shall include the 
purpose of the disturbance. 
 

 Specify that the notification required from the director of the historical society 
under s. 157.70(4)(c)2. and 3., Stats., shall be provided within 30 days after 
receipt of the request to disturb, and require that the director notify the applicant 
if additional time, not to exceed 30 days, is necessary to make a determination.  
If the director notifies the applicant that additional time is necessary, specify that 
the notice must include the reasons for needing additional time. 
 

 Specify in s. 157.70(4)(d), Stats., that a determination made by the director of the 
historical society that permits the proposed activity is valid for the entire duration 
of the proposed activity, but subject to further review if additional information 
becomes available concerning the burial site and the proposed activity that 
warrants a new application to be submitted. 
 

 Remove the existing requirement under s. 157.70(5)(b)1., Stats., that an 
application submitted to the director of the historical society, for a permit to 
disturb a cataloged burial site or the cataloged land contiguous to a cataloged 
burial site, include the names and addresses of any persons notified from the 
registry.  In addition, remove the requirement that the director send the applicant 
the names of any person in the registry with an interest in the burial site. 
 

 Specify in s. 157.70(5)(b)2., Stats., that the historical society director, not the 
applicant, must notify any person in the registry with an interest to the proposed 
disturbance. 
 

 Require the request, from the director of the historical society under s. 
157.70(5)(c)1., Stats., for a hearing to be conducted by the Department of 
Administration’s Division of Hearings and Appeals, to be made within 30 days 
after receipt of the request to disturb, and require that the director notify the 
applicant if additional time, not to exceed 30 days, is necessary to determine if a 
hearing is necessary.  If the director notifies the applicant that additional time is 
necessary, specify that the notice must include the reasons for needing 
additional time. 
 

 Under s. 157.70(6m)(b), Stats., relating to burial sites on public lands, specify 
that a cataloged burial site may not be transferred by a municipality to any 
person who is not a municipality, unless the transfer provides for preservation of 
the burial site from any disturbance by any person and is approved by the burial 
sites preservation board. 
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 Specify under s. 157.70(6m)(b), Stats., that an uncataloged burial site may not 
be transferred by a municipality to any person who is not a municipality, unless 
the transfer is approved by the burial sites preservation board, or provides for 
preservation of the burial site from any disturbance by any person and the 
cataloging of the burial site if adequate historical documentation exists or, if no 
adequate historical documentation exists, is approved by the burial sites 
preservation board. 

 
Thank you for your consideration.  If you have any questions, please contact me at 
(608) 266-1114. 


