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Dear Ms. Samardich: 

 
¶ 1. A Long-Term Care District is an independent local unit of government 

created by a single county or combination of counties1 to operate either a Care 

Management Organization or Resource Center for the provision of family care.  

You seek my opinion about the jurisdiction, formation, and governance of  

Long-Term Care Districts.  You ask which statute governs the jurisdiction of a 

District operating a Care Management Organization (CMO) in a county not a member 

of the District; whether a District may provide CMO services to a  

non-member county; and whether the District’s governing board must include 

representatives from every county within the District.  

 

¶ 2. I conclude that the jurisdiction of all Long-Term Care Districts is 

governed by Wis. Stat. § 46.2895(2).  I further conclude that a Long-Term Care 

District may not offer CMO services to a county beyond the District’s jurisdiction and 

membership.  Finally, I conclude that every member county of a District must be 

represented on the District’s governing board.  

 

¶ 3. You report that three Wisconsin counties created a Long-Term Care 

District.  The District entered a five-year contract with the Department of Health 

Services (DHS) to operate a Care Management Organization that would serve the 

three member counties.  A couple of years later, the District extended its CMO 

                                                 
1They may also be created by a tribe, band, or combination of counties, tribes, or bands. Wis. Stat.  

§ 46.2895(1)(a). 



 
 

 

Ms. Leanna Samardich 

Page 2 

 
 

services to two non-member counties.  In 2014, the District extended its reach still 

further to serve eleven additional non-member counties.  As far as you know, the 

District took no formal or official action to expand its jurisdiction or increase its 

membership beyond the original three counties when it extended its CMO services to 

these thirteen non-member counties. 

 

¶ 4. Your letter does not describe the original composition of the District’s 

governing board.  However, you explain that after it extended its CMO services to the 

first two non-member counties, the board consisted of two representatives from each 

of the five (three member and two non-member) counties served and one  

at-large representative for a total of eleven members.  Later, when the District’s CMO 

took on another eleven non-member counties, the board’s composition changed yet 

again.  In that iteration, the board included one representative from each of the first 

five counties, five members from the group of eleven new counties, and one  

at-large representative for a total of eleven board members. 

 
¶ 5. The jurisdiction of a Long-Term Care District is set out in Wis. Stat.  

§ 46.2895(2), which states: “A long-term care district’s jurisdiction is the geographical 

area of the county or counties that created the long-term care district and the 

geographic area of the reservation of, or lands held in trust for, any tribe or band that 

created the long-term care district.”  Wisconsin Stat. § 46.284, which outlines how a 

Care Management Organization shall be created, financed, certified, funded, and 

governed, does not address the jurisdiction of Long-Term Care Districts.  Section 

46.2895(2) explicitly and unambiguously limits a District’s jurisdiction to the county 

or counties that created it.  In other words, the District has no jurisdiction in any 

county that is not a member of the District.   

 

¶ 6. Because of the statutory limitation on its jurisdiction, a Long-Term Care 

District may not provide CMO services to a non-member county.  If the District wants 

to extend its CMO services to a non-member county, the non-member county must 

become a member of the District.  The statute addresses the withdrawal or removal 

of a county from a District, but does not provide procedures for the inclusion or 

incorporation of a new county into a District. See Wis. Stat.  

§ 46.2895(14).  In the absence of a provision explaining how new counties may be 

added to an existing District, I conclude that the provisions applicable to counties 

creating a new District are applicable to new counties joining an existing District.  

 

¶ 7. Wisconsin Stat. § 46.2895(1)(a) directs how a Long-Term Care District 

is to be created.  It requires each participating county (or tribe or band) to adopt an 

enabling resolution and file copies of the resolution with the Secretaries of the 
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Departments of Administration, Health Services, and Revenue.  Thus, a county 

joining an existing District must adopt an enabling resolution and file a copy of it 

with the specified department secretaries.  

 

¶ 8. The statutes do not require the creation of a wholly “new” District as you 

suggest.  However, the counties that created the original District may be required to 

take one or two actions when new counties join.  First, the expansion of the District’s 

membership may correspond to a change in the District’s “primary purpose” as 

defined by Wis. Stat. § 46.2895(1)(a)1.b. “A long-term care district may change its 

primary purpose” if all the creating counties “adopt a resolution approving the change 

in primary purpose.” Wis. Stat. § 46.2895(1)(e).  Thus, if the expansion of the District’s 

membership also results in a change in its primary purpose (such as a shift from a 

Care Management Organization to a Resource Center), a resolution approving the 

change must be adopted by the creating counties.  Second, the expansion of the 

District’s membership may result in a reconfiguration of its governing board.  If so, 

each county will be required to adopt and file a new enabling resolution specifying 

the make-up of the reconfigured board. See Wis. Stat. § 46.2895(1)(a)1.c. 

  

¶ 9. A District’s governing board must include representatives from each of 

its member counties.  This requirement is implicit in the statute. See Wis. Stat.  

§ 46.2895(1)(a)1.c. (enabling resolution must specify “how many members shall be 

appointed by each county”); § 46.2895(3)(a) (county board of supervisors, county 

executive, or county administrator “shall appoint the long-term care district board 

members whom the county is allotted”); § 46.2895(3)(b)3. (board membership “shall 

reflect the ethnic and economic diversity in the jurisdiction” of the District);  

§ 46.2895(3)(b)5. (“[o]nly individuals who reside within the jurisdiction of the  

long-term care district may serve as members of the long-term care district board”).  

I assume that if a District expands to include additional counties, each new member 

will be entitled to representation on the governing board.  I find nothing in the statute 

that would support the exclusion of new member counties from the governing board.2  

 

¶ 10. The statute does not direct how District governing boards are to be 

constituted.  It does not require or even suggest that each member county have equal 
                                                 
2You note that Wis. Stat. § 46.284(6), describing the composition of a Care Management Organization’s 

governing board, and Wis. Stat. § 48.2895(3)(b), describing the composition of a  

Long-Term Care District’s governing board, are substantively similar. In fact, § 48.2895(3)(b) has more 

requirements than § 45.284(6) does. You also note that, because the statutory composition 

requirements for a District’s governing board satisfy the requirements for a CMO’s governing board,  

many CMOs use their District’s governing board as their own governing board. This seems reasonable 

to me. However, a CMO’s reliance on its District’s governing board does not illuminate any of the 

questions presented here. 
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representation.  It leaves these decisions to the participating counties. According to 

the statute, each county’s enabling resolution must “[s]pecif[y] the number of 

individuals who shall be appointed as members of the long-term care district board, 

the length of their terms, and, if the long-term care district is created by more than 

one county or tribe or band, how many members shall be appointed by each county or 

tribe or band.” Wis. Stat. § 46.2895(1)(a)1.c.  Thus, the statute allows the 

participating counties to determine how each of them will be represented on the 

governing board.  

 

¶ 11. I conclude that jurisdiction of a Long-Term Care District is governed by 

Wis. Stat. § 46.2895(2) and is limited to the counties that are members of the District.  

Before a District may provide CMO services to a county beyond its jurisdiction, that 

county must become a member of the District.  New counties joining a District, like 

the original creating members, are entitled to representation on the District’s 

governing board. 

      Very truly yours, 

 

 

 

      BRAD D. SCHIMEL 

      Attorney General 
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